Na podzim nelze dýně přehlédnout, je jich všude plno, existuje jich nepřeberné množství, mají různé tvary a barvy a široké využití v kuchyni. Velmi oblíbená je dýně Hokkaido (většinou má jasně oranžovou slupku, ale lze zakoupit také zelenou variantu), kterou před přípravou není nutné loupat. Dýně obsahuje vitamin A, C a E, karotenoidy, stopové prvky selen a nenasycené mastné kyseliny, díky této kombinaci chrání před virovými onemocněními a podporuje imunitní systém těla. Vitaminy skupiny B, které dýně také obsahuje jsou dobré pro podporu trávení, zdravé oči, vlasy, kůži a játra. Vitamin B1 působí v době, kdy nemáme dostatek denního světla antidepresivně. Kromě jiného obsahují dýně dostatek vlákniny a tekutin. Dýně není vhodná ke konzumaci za syrova a je potřeba ji vždy tepelně upravit. Uvařte si jednoduchou a zdravou polévku z dýně.
Na její přípravu budete potřebovat:
- 1 středně velká dýně
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- zeleninový vývar (1 litr předem připraveného vývaru, lze nahradit zeleninovým bujonem, ideálně v bio kvalitě)
- olivový olej
- sůl, pepř
- na dochucení: restovaná dýňová semena, dýňový olej, zakysaná smetana, zelené bylinky, sezamové semeno
Dýni nakrájíme na malé kousky, cca 1 cm a krátce orestujeme na olivovém oleji, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme bobkový list. Vaříme pod pokličkou dokud není dýně měkká. Poté vyjmeme bobkový list a uvařenou dýni rozmixujeme spolu s tekutinou ponorným mixérem. Až úplně nakonec propasírujeme česnek, který polévce dodá pikantní chuť a zvýší její protivirové účinky. Polévku můžeme dochutit také orestovanými dýňovými či sezamovými semeny. Lze ještě pokapat olivovým či dýňovým olejem a přidat kopeček zakysané smetany. Je skvělá, vyzkoušejte!